0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Kako ustvariti uravnoteženo fotografijo?

Kako ustvariti uravnoteženo fotografijo?


Dve ključni kompozicijski tehniki, ki se uporabljata za ustvarjanje različnih občutkov na fotografiji sta zagotovo statično in dinamično ravnovesje. Pri izbiri med enim in drugim je pomembno upoštevati namen in sporočilo, ki ga želiš prenesti s svojo fotografijo.

Statično ravnovesje je ena od kompozicijskih tehnik, ki se uporablja za ustvarjanje občutka stabilnosti in umirnosti na fotografiji. To lahko dosežeš s postavitvijo glavnega elementa na sredino ali v bližini sredine.

Arboretum Volčji potok, 2017

Irska, Aranski otoki, 2013


Ta oblika ravnovesja je največkrat povezana s simetrijo, kar pomeni, da so elementi na eni strani fotografije podobni elementom na drugi. Statično ravnovesje se pogosto uporablja pri fotografiranju arhitekture, krajine ali portretov, kjer je pomembno ustvariti občutek stabilnosti, uravnoteženosti in harmonije.


Rateče, 2017


Rateče, 2017


Dinamično ravnovesje pa se nanaša na občutek gibanja in napetosti, ki jo fotografija izraža. Lahko vključuje elemente, kot so oblika, barva, svetloba in senca. V fotografiji dinamika opisuje, kako ti elementi delujejo skupaj, da ustvarijo občutek gibanja, živahnosti in energije na fotografiji.

Nesimetrično ravnovesje nastane, kadar uravnovesimo enega ali več elementov na eni strani z nepodobnimi elementi na drugi strani.

Ljubljana center, 2017

Kajuhova ulica, 2021


Dinamična kompozicija lahko vključuje uporabo linij, kot so diagonale ali križi, krogi ali trikotniki, ki vodijo gledalčev pogled skozi fotografijo in ustvarijo občutek gibanja. Poleg tega se lahko izrazi tudi s poudarjanjem kontrasta med svetlimi in temnimi območji, ki ustvarijo občutek globine in dimenzionalnosti.

Dobrna, 2018

WTC, 2019


Pri izbiri med obema oblikama kompozicije je torej dobro vedeti, kaj želiš s svojo fotografijo sporočiti. Je to umirjenost in spokojnost ali gibanje in dinamika?

V fotografiji sta obe obliki zelo pomembni, saj pomagata pri ustvarjanju zanimivejših in bolj estetskih fotografij.


Foto: Živa Časar Sluga 
© Vse pravice pridržane. 


Vabim te, da se s svojim elektronskim naslovom 

vpišeš v Živino ustvarjalnico

in tako prejmeš 10% popust ob prvem nakupu.