0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Ključna stvar, ki loči dobro fotografijo od slabe

Ključna stvar, ki loči dobro fotografijo od slabe


Si se kdaj spraševala, kaj je tista ključna stvar, ki loči dobro fotografijo od slabe? Nikakor ni le ena tista, ki bi bila rešiteljica za vse, lahko pa ti povem, da ima pri tem ogromno vlogo kompozicija.

Kompozicija v fotografiji pomeni pravilna ureditev elementov prizorišča v okvir fotografije. S tem lahko ustvariš harmonično, razgibano in uravnoteženo fotografijo, ki privlači gledalca in prenese sporočilo, ki ga želiš predati.

Kompozicijskih pravil, ki ti pomagajo do vizualno privlačnih in estetskih fotografij je veliko. Spodaj ti bom predstavila eno izmed najpomembnejših in preprostih, ki jo lahko uporabiš že pri naslednjem fotografiranju in takoj opaziš razliko. 


PRAVILO TRETJIN

Pravilo tretjin je osnovni element kompozicije, ki nam pomaga doseči uravnoteženo in privlačno fotografijo.

To pravilo razdeli sliko na devet enakih delov, tako da sta dve vodoravni in dve navpični črti postavljeni v enakomerni razdalji ena od druge. Pri uporabi tega pravila se pomembni elementi postavijo na presečišča teh črt ali pa so postavljeni vzdolž ene od teh črt. Tako dobimo uravnotežen in naraven videz.

*Priporočam ti, da si na telefonu nastaviš mrežo (grid), ki ti med fotografiranjem sliko razdeli na 9 delov.


Pri fotografiranju pokrajine je smiselno postaviti obzorje na eno od vodoravnih črt, saj s tem uravnotežimo sliko in se izognemu temu, da bi se nam oba, nebo in zemlja zdela prevladujoča elementa. Če zajamemo več neba, fotografija bolj zadiha in se odpira navzgor, če želimo pritegniti pogled na dogajanje na kopnem pa zajamimo več kopnega.


Piran, 2022


Pri fotografiranju portreta lahko osebo postavimo na eno od premic, ni pa nujno, da je postavljena tudi točno na presečišču. Tretjin ne smemo jemati do milimetra natančno, saj nam je to le v pomoč pri kompoziciji. Našim očem je takšna postavitev bolj privlačna, kot če je portretiranec popolnoma v središču. Vsekakor obstajajo izjeme, kjer je lahko centralna postavitev prav tako na mestu, a o tem bom več povedala v prihodnje.

Kavarna Zvezda, 2019


Včasih imamo priložnost, da lahko izkoristimo tudi ozadje za elementom, ki ga fotografiramo in s tem ustvarimo zanimivo ravnovesje med elementom in okolico. Pri fotografiranju se nikoli ne omejuj le na eno možnost. Spreminjaj perspektivo, premikaj se okoli scene, ki jo fotografiraš in preizkušaj različne kombinacije, dokler ne najdeš tiste, ki ti najbolj ustreza in izraža tvojo kreativnost.


Kodeljevo, 2020


In ne pozabi, vsak ima v sebi ogromno ustvarjalnosti, le prebuditi jo je potrebno! ;)


Foto: Živa Časar Sluga 
© Vse pravice pridržane.

Vabim te, da se s svojim elektronskim naslovom 

vpišeš v Živino ustvarjalnico

in tako prejmeš 10% popust ob prvem nakupu.