0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Vzgoji svoj avokado!

Vzgoji svoj avokado!

Si si kdaj želela, da bi uspešno vzgojila svoj avokado, a metoda z zobotrebci nikakor ni bila učinkovita? Ja, tudi sama sem imela veliko nesrečnih poskusov, saj korenina ni in ni želela pokukati iz koščice. Potem pa mi je prijatelj povedal za postopek, ki se je pri meni izkazal za 100% učinkovitega!

Potrebuješ:

  • avokadovo koščico
  • mokro papirnato brisačo
  • plastično vrečko

Avokadovo koščico najprej umiješ, jo po želji previdno olupiš (jaz je nisem) in jo zaviješ v mokro papirnato brisačko. 


Vse skupaj vstaviš v plastično vrečko, jo neprodušno zapreš in jo položiš v temen in suh prostor za nadaljnih 14 dni.


Po približno 2 tednih boš opazila, da je koščica počila in je iz nje pokukala korenina. Ko je korenina dovolj dolga (vsaj 5cm), jo položi v kozarec z vodo tako, da je v vodi le spodnji del koščice s korenino. V kolikor nimaš primernega kozarca, ki bi to omogočal, ti v nadaljevanju pokažem, kako lahko iz debelejšega papirja izrežeš stožec, ki ti bo pomagal, da bo koščica ostala nad površjem.

Potrebuješ:

  • debelejši papir
  • svinčnik
  • škarje
  • lepilni trak
  • kozarec
  • vodo

Iz papirja izrežeš krog, ki ga najlažje dobiš tako, da na papir položiš kozarec in ga obrišeš s svinčnikom.

Od roba do sredine kroga s škarjami narediš zarezo, na sredini pa izrežeš manjši krogec, skozi katerega boš vstavila avokadovo korenino. Krog zviješ v stožec in ga z lepilnim trakom zalepiš, da ohrani svojo obliko.

Korenino avokadove koščice vstaviš skozi majhno luknjico stožca in vse skupaj položiš v poln kozarec vode. Korenina mojega avokada se je malo smešno zavila, a je za uspešno rast vseeno zadostovalo, da je v vodi namočen vsaj spodnji del korenine.

Kmalu bodo korenine prerastle majhen kozarec, zato je dobro, da ga čez nekaj tednov prestavimo v večjega. Izbereš lahko kozarec z ožjim vrhom in tako koščica brez izdelave stožca ostane nad površjem.

Ko začnejo poganjati prvi listi in se vidno okrepijo, predlagam, da se rastlino presadi v zemljo. Najprej v lonček natrosimo malo kamenja za drenažo, saj se korenine ne smejo predolgo zadrževati v vodi, da ne bi zgnile. Prvih nekaj dni bo rastlina lahko izgledala, kot da ima povešene liste, saj je zanjo presaditev v zemljo rahli šok. Čez kakšen teden pa bo ob pravilni negi pokazala zadovoljstvo tudi na svojih okrepljenih listih.

Rastlino zalivamo, ko se zemlja izsuši - najbolje, da s prstom potipaš nekaj cm pod zemljo in ugotoviš, koliko vlage še ima. V kolikor je zemlja suha, jo zaliješ.

Avokado sam po sebi raste zelo hitro, zato bo kmalu potreboval oporo. Predlagam, da mu jo že na začetku zagotoviš, saj se bo tako lažje in hitreje uspenjal po njej.

Upam, da so ti nasveti prišli prav. Veselim se, da boš poskusila tudi ti. Se priporočam za kakšno fotografijo, kako ti bo uspelo :)

Vabim te, da se s svojim elektronskim naslovom 

vpišeš v Živino ustvarjalnico

in tako prejmeš 10% popust ob prvem nakupu.