0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

5 napak pri produktni fotografiji, ki se jih moraš nujno izogniti

5 napak pri produktni fotografiji, ki se jih moraš nujno izogniti

V prejšnji objavi sva se seznanili, da je fotografija pri ustvarjanju vizualne predstavitve izdelkov za tvojo spletno prisotnost ključnega pomena. Kvalitetna in privlačna fotografija je eden izmed zelo pomembnih razlogov za večjo pozornost in zaupanje tvojih strank.

Med delom s podjetnicami sem opazila nekaj pogostih napak, ki bi jih želela izpostaviti in ti tako pri naslednjem fotografiranju prihraniti nekaj časa in živcev. V tej objavi ti bom predstavila 5 pogostih napak pri produktni fotografiji, ki se jih moraš izogniti, če želiš ustvarjati kvalitetno in privlačno vizualno vsebino.

1. Umetna luč ob dnevni svetlobi
Osvetlitev je osnovni gradnik dobre fotografije. Slaba osvetlitev lahko povzroči, da bodo izdelki videti nejasni in neprivlačni. Sama sem izredna zagovornica naravne svetlobe, saj lahko z njeno pomočjo ustvarimo čudovito osvetlitev. Med pripravljanjem fotografskega studia se prepričaj, da ga postaviš blizu okna oz. v prostoru z veliko naravne svetlobe. Med fotografiranjem pa je izredno pomembno, da ugasneš VSE umetne luči v prostoru, saj lahko že majhna lučka vpliva na belino fotografije (white balance) in tako povzroči nepravilne barvne odtenke tvojega izdelka.

Brez umetne luči.

Z umetno lučjo.

2Neprimerno ozadje
Ozadje igra zelo pomembno vlogo pri poudarjanju izdelka. Preveč zapleteno ozadje lahko odvrne pozornost od njega, zato ti priporočam, da uporabiš čimbolj enostavno oz. nevtralno ozadje. V spodnjem primeru črno-bel vzorec prevzame preveč pozornosti, kar odvzame fokus od izdelka, medtem ko ozadje s flamingoti absolutno ne pripoveduje vizualne zgodbe, kot si jo želimo. Naloga ozadja je torej, da poudari vrednost izdelka, ga postavi v osredje in ustreza vizualni podobi tvoje blagovne znamke. Izberi ozadje, ki bo poudarilo karakter tvojih produktov in hkrati ohranilo njihov čist ter jasen videz.

3.Napačen kot fotografiranja
Izbran kot fotografiranja lahko izjemeno vpliva na dojemanje izdelka. Če se lotiš fotografiranja iz spodnjega kota, lahko ustvariš občutek veličastnosti in mogočnosti. V kolikor izdelek fotografiraš naravnost, boš poudarila njegove osnovne značilnosti in obliko, fotografiranje rahlo od zgoraj ustvari vtis nadzora in pregleda nad izdelkom, a v določenih primerih popači linije, zato bodi pozorna, da svoj izdelek prikažeš na način, ki bo najbolje izpostavil njegove lastnosti in prednosti.

Od spodaj.

Naravnost.

Od zgoraj.

 4. Pretiravanje z rekviziti
Vloga rekvizitov je, da dodajo kontekst in zgodbo k tvojemu izdelku, zato je pomembno, da so premišljeno izbrani in ne odvrnejo pozornosti od glavnega produkta. To najlažje dosežeš z izbiro manjših rekvizitov od izdelka, večje pa v kader postavi s strani, tako da je na fotografiji viden le en del predmeta. Pri izbiri rekvizitov bodi pozorna, da s količino ne pretiravaš in da izbereš tiste, ki podpirajo sporočilo izdelka in pripovedujejo željeno vizualno zgodbo.


5. Preveč ali premalo obdelana fotografija
Po koncu fotografiranja sledi obdelava fotografij. Z urejanjem si želimo izboljšati kakovost posnetka, poudariti detajle izdelka in hkrati ohraniti njegov naraven videz, zato je pomembno, da z obdelavo ne pretiravamo (glej spodnjo fotografijo). Na voljo imamo več aplikacij za urejanje, kot so Fotograf, VSCO, Snapseed, Lightroom, Photoshop, in še in še. Jaz sem svojo fotografijo tokrat obdelala v aplikaciji Fotograf, ti pa izberi tebi najbolj simpatično in enostavno za uporabo.


S pravilnim pristopom k fotografiranju izdelkov se lahko izogneš tem napakam in ustvariš visoko kakovostne fotografije, ki bodo pritegnile pozornost in zaupanje tvojih strank. Zapomni si, da je fotografija prva priložnost za dober vtis, zato si vzemi čas za pravilno pripravo in izvedbo fotografiranja.Sabina
Hvala, super nasveti.
14.05.2024 08:27

jani
Kratko in jedernato....Super
23.03.2024 20:04Vabim te, da se s svojim elektronskim naslovom 

vpišeš v Živino ustvarjalnico

in tako prejmeš 10% popust ob prvem nakupu.