0 Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Ustvari vizualno zgodbo s pozitivnim in negativnim prostorom

Ustvari vizualno zgodbo s pozitivnim in negativnim prostorom


Pozitivni in negativni prostor sta dva pomembna kompozicijska elemanta v fotografiji, ki lahko močno vplivata na dojemanje slike. Med seboj sta tesno povezana in skupaj tvorita celostno kompozicijo fotografije. Pravilna uporaba obeh lahko izboljša kakovost slike, pomaga pri poudarjanju glavnega elementa in ustvari izjemen vizualni učinek. Zato je pomembno, da pri kadriranju upoštevaš oba prostora in med njima poskusiš najti ravnovesje.

Pozitivni prostor je tisti del fotografije, ki pritegne največ pozornosti in ga zavzema glavni motiv. To je območje, ki ga želimo poudariti oz. izpostaviti in nosi veliko vizualno težo. Lahko vključuje ljudi, živali, predmete, stavbe, pokrajino in druge elemente.

Negativni prostor predstavlja „polnilo“ med regijami pozitivnega prostora. To je del na fotografiji, ki pritegne manj pozornosti in ponavadi zbledi v ozadje. Kljub temu je prav tako pomemben, kot pozitivni prostor, saj lahko ustvarja občutek zračnosti in prostornosti ter s tem poudari glavni element fotografije. Pravilna uporaba negativnega prostora lahko pripomore k boljšemu ravnotežju in harmoniji slike ter izboljša njen celoten učinek.


Ljubljana center, 2017


Kodeljevo, 2015


Fotografije z veliko količino pozitivnega prostora se zdijo natrpane, polne elementov, fotografije z veliko količino negativnega prostora pa prazne, minimalistične.

Količina pozitivnega in negativnega prostora, ki ga uporabimo na fotografiji je odvisna od namena in cilja. V nekaterih primerih bo več pozitivnega prostora izpadlo boljše, v drugih primerih pa bo več negativnega prostora ustvarilo tisti željen učinek. Pomembno je, da veš, kaj boš s fotografijo predstavila. Če želiš, da tvoj motiv izstopa, potem ti priporočam, da uporabiš manj pozitivnega prostora in tako poudariš svoj motiv. Če pa je tvoj namen prikazati širši kontekst, potem je smiselno uporabit več pozitivnega prostora.

Botanični vrt, 2018

Ljubljana center, 2014

Pomembno je vedeti, da v fotografiji ni univerzalne formule, ki bi delovala v vseh primerih. Umetniška svoboda in izrazna svoboda sta pomembni za ustvarjanje unikatnih in izjemnih fotografij. Pri ustvarjanju fotografij je zato pomembno, da se osredotočiš na svoje želje in poskusiš najti ravnovesje med minimalističnim pristopom in pristopom "več je več", ki ti bo pomagal doseči tvoj cilj.


Foto: Živa Časar Sluga 
© Vse pravice pridržane.

Vabim te, da se s svojim elektronskim naslovom 

vpišeš v Živino ustvarjalnico

in tako prejmeš 10% popust ob prvem nakupu.